Remco Dijkstra

In het kort: mijn drijfveren, visie en liberale waarden

Mijn politieke bewustzijn komt voort uit drie momenten in mijn leven. Het eerste moment is de opkomst en moord op Pim Fortuyn. Als oud-student marketing kon ik toentertijd zowel zijn inhoud als zijn charisma enorm waarderen. De gevestigde partijen reageerden echter niet adequaat op de politiek sterke en originele verschijning van Fortuyn.

Niet lang daarna werd mijn dochter geboren en begon voor mij het serieuze, volwassen leven. Met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Vanaf dat moment droeg ik de verantwoording voor een ander persoon.

Bij een dergelijk leven hoorde ook een eigen huis. Toen ik een nieuwbouwhuis kocht, kreeg ik voor het eerst te maken met gemeentelijke belastingen. Toen de beloofde verbeteringen op het gebied van groenvoorzieningen en parkeerplekken geen doorgang vonden, heb ik een brief gestuurd naar de lokale wethouder. Hierop kreeg ik geen reactie. Op mijn tweede brief ontving ik slechts een ontvangstbevestiging. Ik was verontwaardigd maar dacht “als ik denk dat ik weet hoe het beter kan, moet ik zelf de handen uit de mouwen steken”. En dat deed ik.

Politiek actief binnen de VVD
De liberale waarden van de VVD hebben me altijd aangesproken. Toen ik zelf politiek actief werd rond 2005, kreeg ik meteen de bevestiging dat ik me thuis voel binnen de VVD. De essentie van mijn overtuiging is dan ook dat iedereen in vrijheid zelf keuzes kan en mag maken. Ik houd niet van het woord moeten en heb een hekel aan betutteling. Zelf keuzes maken leidt voor mij logischerwijs tot het zelf dragen van de consequenties van die keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid.

Mijn ideaalbeeld is dan ook een liberaler Nederland, waar alle Nederlanders op hun eigen manier hun leven leiden en zelf beslissingen nemen. Gedwongen maatregelen en regels staan dit in de weg en beperken creativiteit en innovatie. Ik wil deze belemmeringen opruimen. 

Als VVD-woordvoerder heb ik me de eerste vijf jaar beziggehouden met ‘milieu en klimaat. Het stigma van geitenwollensokken van milieu is weggenomen. Milieu en economie zijn geen tegenstellingen meer. Dat is mooi en zo snijdt het mes aan twee kanten. Inmiddels mag ik me bezighouden met verkeer en vervoer over weg, water, scheepvaart en luchtvaart. Toch iets waar ieder jongetje van droomt?  

Ik ben positief en besef me dat op dossiers een kleine wijziging grote gevolgen kan hebben voor mensen in het land. Voor die mensen doe ik het. Ik wil mijn bijdrage leveren om problemen helpen op te lossen. Gewoon mijn werk doen en  resultaten boeken. Ik streef naar een kleine, krachtige overheid die goed is in haar kerntaken, meedenkt en mensen niet in de weg zit. 

Voor mijn bijdragen (teksten, moties of schriftelijke vragen, kijk hier).

Remco Dijkstra