AirBridgeCargo verkiest Luik boven Schiphol als Europese hub

Op 18 juli was te lezen op luchtvaartnieuws dat AirBridgeCargo het vliegveld van Luik boven Schiphol verkiest als Europese hub. Ik heb hier vragen over gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Vraag 1
Bent u bekend met de berichten: AirBridgeCargo verkiest Luik boven Schiphol als Europese hub, AirBridgeCargo kiest Luik als alternatief voor Schiphol, en Deal tussen KLM en AirBridgeCargo redt honderd banen op Schiphol?


Vraag 2
Wat vindt u ervan dat het bedrijf Volga-Dnepr Group met haar dochters AirbridgeCargo en CargoLogicAir voortaan circa dertig vluchten per week zal gaan uitvoeren vanaf de Belgische luchthaven en niet meer vanaf Schiphol?


Vraag 3
Welke bedrijven die actief zijn in de luchtvracht verplaatsen hun activiteiten of hebben hun activiteiten al eerder verplaatst naar het buitenland? Welke nadelen leverde dit op? Wat betekent dit voor ondernemers die mogelijk geen gebruik meer kunnen maken van luchtvracht vanuit Nederland? Is te becijferen welke schade dit oplevert?


Vraag 4
Welke invloed heeft het slot op Schiphol met de capaciteitsbeperking tot 500.000 vliegbewegingen dan wel het onvoldoende beschikbaar hebben van voldoende slots voor luchtvracht? Klopt het dat Luik profiteert van schaarste aan start- en landingsrechten (of slots) op Schiphol? Geldt dat ook voor Brussel of elders?


Vraag 5
Wat is ondernomen, door wie en wat heeft u gedaan om dergelijke lucht-vrachtactiviteiten op Schiphol te behouden?

Vraag 6
Wanneer ontvangt de Kamer de gecorrigeerde local rule en wanneer komt er eindelijk zicht op voldoende ruimte voor luchtvracht?


Vraag 7
Is er nu zicht op eventueel verlies van banen, tegen de achtergrond dat in november 2017 door het dreigende vertrek van AirBridgeCargo een ontslag van ruim honderd banen bij vrachtafhandelaar Menzies voorkomen werd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, om hoeveel banen gaat het? Wat is de rol van de vakbonden hierin?


Vraag 8
Hoe rijmt u banen- en connectiviteitsverlies met de tekst uit het regeerakkoord over Ā«een goede luchthaven Schiphol, <...> is belangrijk voor de Nederlandse economie en onze aantrekkingskracht als vestigingsplaatsĀ»?


Vraag 9
Bent u van mening dat luchtvracht essentieel onderdeel is van de faciliteiten die Schiphol te bieden heeft en dat beperking daarvan schade aan onze economie kan berokkenen? Wat is uw visie op luchtvracht vanaf Schiphol in het algemeen? Welke rol speelt luchtvracht in relatie ander mainportgebon-den luchtverkeer, zoals transferspassagiers, intercontinentale of zakelijke bestemmingen?


Vraag 10
In hoeverre kan Maastricht Aachen Airport een alternatief zijn om banen in ieder geval binnen Nederlands grondgebied te behouden?